op kamers, dat dan weer niet.

ILOVE@LLGRLzZ

Meer dan de helft van de studenten (53 procent) woont nog thuis op een zolderkamer. In het studiejaar 2015/2016 lag dat aantal met 44 procent fors lager. De reden? Kamers zijn simpelweg niet beschikbaar en komt er wel eens een plekje vrij, dan is deze vaak onbetaalbaar. En nog meer slecht nieuws: de kamernood blijft de komende jaren verder toenemen.

De krapte aan studentenkamers is het grootste in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Den Bosch, Utrecht en Zwolle.

Jaarlijkse monitor

Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van brancheorganisatie Kences. Bijna de helft van de studenten (48 procent) zegt dat te dure kamers de belangrijkste reden zijn om thuis bij de ouders te blijven wonen. Uit een analyse van RTL Nieuws bleek vorig jaar al dat kamers vaak ook gewoon niet beschikbaar zijn: de wachtlijsten zijn tegenwoordig langer dan de studieduur.

Het totale aantal uitwonende studenten is wel toegenomen, maar dat komt enkel en alleen door een toename van het aantal buitenlandse studenten. Een op de zes studenten komt uit een ander land. In het collegejaar 2015/2016 was minder dan 10 procent van buitenlandse herkomst.

Kences vreest dat het tekort aan kamers in de komende jaren toeneemt. Nu zijn er bijna 24.000 studentenkamers te weinig, maar rond 2030 zou Nederland 39.600 tot 56.700 kamers tekort kunnen komen.

Populaire posts