GAMMA? (infrasound)

ILOVE@LLGRLzZ





Binaural beats: goed voor slaap, focus en veel meer

Heb jij wel eens problemen met je ontspanning, slaap, focus en creativiteit? Of voel je je soms angstig, gestrest of depressief? In al deze gevallen kunnen binaural beats uitkomst bieden. Deze speciale muziekvorm werkt in op het brein en kan hierdoor jouw Brain Balance verbeteren. In dit artikel lees je hoe dit volgens neurowetenschappers precies werkt.

Wat doet muziek met ons brein?

Muziek bestaat kort door de bocht uit trillingen op bepaalde frequenties (tonen) die in ons brein terechtkomen. Deze trillingen activeren hersendelen, stimuleren de aanmaak van neurotransmitters zoals GABA en dopamine en roepen emoties op die horen bij onze persoonlijke breinprogrammering. Hierdoor kan muziek je hele fysieke en mentale staat van zijn veranderen.

Het luisteren naar de juiste muziek kan onder meer je spieren ontspannen, hartslag en bloeddruk verlagen, pijn verlichten en de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol verminderen. Ook kan het verbindingen tussen breingebieden versterken en veroudering van je brein tegengaan.

Over het algemeen vinden mensen het plezierig om te luisteren naar klanken die veel hoge frequenties bevatten. Japanse wetenschappers ontdekten dat dit soort klanken verschillende diepere hersenlagen activeren en de productie van hersengolven veranderen.

Wat zijn binaural beats?

Dit is waar binaural beats om de hoek komen kijken. Nog veel meer dan andere muziek zijn binaural beats namelijk in staat om jouw brein en de hersengolven die het produceert te beïnvloeden. Dat komt door een speciale techniek, waarbij twee tonen op een iets verschillende frequentie (uitgedrukt in hertz of Hz) tegelijkertijd worden afgespeeld, in elk oor één.

In het ene oor hoor je dus een iets hogere toon (bijv. 12 Hz) dan in het andere (bijv. 10 Hz). Omdat de twee tonen een klein beetje van elkaar verschillen, compenseert je brein dit door een derde toon te produceren (2 Hz). Deze ‘verschiltoon’ heeft een frequentie die overeenkomt met een specifieke hersengolf. Hierdoor roep je de gemoedstoestand op die met die hersengolf geassocieerd wordt.

Welke hersengolven zijn er?

Net als muziek trillen hersengolven op bepaalde frequenties. Hieronder een opsomming van de 5 soorten hersengolven in het brein en de bijbehorende frequenties en gemoedstoestand:

  • Deltagolven (0–4 Hz): diepe slaap, helend
  • Thètagolven (4-8 Hz): diepe ontspanning, meditatie, creativiteit, flow
  • Alfagolven (8-13 Hz): stressverlagend, goed voor studie en leervermogen
  • Bètagolven (13-32 Hz): focus, energie, helder
  • Gammagolven (32-100 Hz): zeer alert, goed voor geheugen

Het briljante van binaural beats is dat ze specifiek gemaakt worden om de productie van een van de bovengenoemde soorten hersengolven te stimuleren. Voorwaarde hiervoor is wel dat de werkzame frequenties in de muziek lager zijn dan 1000 Hz. Ook is het gebruik van een koptelefoon noodzakelijk (zodat je in elk oor één toon hoort) om het beste effect op je brein te ervaren.

Wat zijn de voordelen van binaural beats?

Als je angstig bent, trillen je hersengolven anders dan wanneer je ontspannen bent. Je kunt binaural beats in dat geval bijvoorbeeld gebruiken om de aanmaak van thètagolven te stimuleren. Hetzelfde geldt als je midden in de nacht klaarwakker naar het plafond ligt te staren. Je kunt dan een binaural beats-nummer luisteren dat specifiek is gericht op frequenties in deltagolven.

De voordelen en toepassingsmogelijkheden van binaural beats zijn dan ook enorm. Mensen gebruiken deze muziek met succes tegen stress, angst en depressieve gevoelens. Ook zijn binaural beats heel effectief voor een beter geheugen en meer ontspanning, focus, geluk en creativiteit.

De meeste binaural beats kunnen je hersengolven al binnen 10 tot 15 minuten veranderen. Andere nummers hebben een cumulatief effect en werken pas echt goed na een aantal weken dagelijks luisteren. Kies daarom altijd een binaural beats-nummer dat aansluit op je persoonlijke doelen.

Populaire posts